Hoe krijg je aarsmaden?

Aarsmaden zijn kleine zwarte of witte wormen die in de anus leven. Ze zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen soms jeuk en irritatie veroorzaken. Aarsmaden kunnen ook bepaalde bacteriën verspreiden en infecties veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van aarsmaden

Aarsmaden zijn vergrote bloedvaten in de anus. Ze kunnen erg pijnlijk zijn en ze kunnen ook leiden tot irritatie en jeuk. Soms kunnen aarsmaden ook bloeden. Aarsmaden zijn vaak het gevolg van zitten op harde of ruwe oppervlakken, constipatie, obesitas of zwangerschap. Aarsmaden kunnen ook erfelijk zijn.

Aarsmaden via besmetting

Aarsmaden komen het meest voor bij kinderen, maar ze kunnen ook volwassenen infecteren. Ze worden overgedragen door contact met besmette mensen of objecten. Het is ook mogelijk om aarsmaden van huisdieren op te pikken.

Symptomen van aarsmaden

Sommige mensen kunnen aarsmaden hebben zonder dat ze het weten. Anderen hebben symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel, irritatie en pijn in de anus. Soms kunnen ze ook bloedingen veroorzaken.

Aarsmaden voorkomen

Het is beter om aarsmaden te voorkomen dan te genezen. Om aarsmaden te voorkomen kun je je handen wassen met zeep en water, regelmatig je ondergoed wassen en je anus schoonhouden. Preventie is de beste manier om aarsmaden te voorkomen. Zitten op zachte of vloeibare oppervlakken, het vermijden van constipatie en het vermijden van strakke kleding zijn allemaal manieren om aarsmaden te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en een gezond gewicht te handhaven.

Aarsmaden behandelen

Als je aarsmaden hebt, is het belangrijk om je handen te wassen voordat je eet of je gezicht aanraakt. Je moet ook regelmatig je aars wassen met zeep en water. Als je aarsmaden hebt, moet je ook telkens je kleding en linnengoed wassen.

De behandeling van aarsmaden is meestal eenvoudig. Aarsmaden zijn te behandelen met medicijnen of crèmes die je kunt kopen bij de apotheek. Ook kunnen ze worden behandeld met warmtebehandelingen of zelfs via operaties. Sommige patiënten hebben een combinatie van meerdere behandelingen nodig.

Gaan aarsmaden vanzelf over?

Als aarsmaden niet behandeld worden, kunnen ze infecties veroorzaken. Infecties van aarsmaden kunnen ernstig zijn en zelfs levensbedreigend. Infecties van aarsmaden kunnen ook leiden tot bloedingen en abcesvorming. Echter kunnen ze in sommige gevallen ook vanzelf verdwijnen.

Zijn aarsmaden gevaarlijk?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Aarsmaden kunnen verschillende soorten bacteriën en virussen verspreiden, waaronder E. coli (Escherichia coli) en salmonella. Sommige van deze virussen kunnen ernstige ziekten veroorzaken, zoals diarree en buikgriep. Andere kunnen leiden tot huidinfecties.

Complicaties of andere ziektes als gevolg

Aarsmaden kunnen in sommige gevallen dus gevaarlijk zijn, maar de kans op een ernstige ziekte is klein. Ze kunnen wel leiden tot complicaties. Het is belangrijk om je arts te raadplegen als je jeuk of andere symptomen hebt.

Een veelvoorkomend probleem

Terwijl aarsmaden niet het meest aantrekkelijke onderwerp zijn om over te praten, zijn ze een veelvoorkomend probleem voor veel mensen. Hoewel er niet veel mensen zijn die openlijk praten over aarsmaden, lijden veel mensen er dagelijks aan. Aarsmaden zijn pijnlijk en kunnen leiden tot ongemak en irritatie.