Hoe krijg je ALS?

Amyotrofische laterale sclerose, of ook gekend als ALS, is een aandoening die de spieren van het lichaam aantast. Met deze aandoening sterven de spieren geleidelijk af. Het treedt meestal op bij mensen die tussen de 40 en 70 jaar oud zijn. ALS kan erg pijnlijk zijn en leiden tot geestelijke en lichamelijke uitputting. Het is een progressieve aandoening, wat betekent dat het steeds slechter wordt. Er is momenteel geen remedie voor ALS. Behandeling is erop gericht de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Is amyotrofische laterale sclerose aangeboren?

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een aandoening die de spieren verzwakt en uiteindelijk atrofieert. ALS kan aangeboren zijn, maar de oorzaak is vaak onbekend. Sommige onderzoeken suggereren dat erfelijkheid een rol kan spelen, maar er is geen concreet bewijs dat dit het geval is. ALS kan op elke leeftijd optreden, maar is meestal het meest voorkomend tussen de 40 en 70 jaar. De ziekte is vaak irreversibel en kan leiden tot invaliditeit en zelfs de dood. Er is helaas geen genezing voor ALS, maar er zijn wel behandelingen om de symptomen te verlichten en het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

ALS kan genetisch bepaald zijn

ALS is een progressieve aandoening van de motorische zenuwen, waardoor spieren geleidelijk verzwakken en atrofiëren. ALS is niet echt aangeboren, maar er zijn bepaalde genetische factoren die het risico op het ontwikkelen van deze aandoening vergroten. Als iemand in je familie ALS heeft, is het risico op het ontwikkelen van de aandoening iets groter, maar dit is geen garantie dat je de aandoening ook zult krijgen. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat erfelijke factoren een rol spelen, maar de aandoening kan ook spontaan optreden. Er is nog veel onderzoek nodig om de oorzaak van ALS te achterhalen.

Een progressieve aandoening

ALS is een progressieve aandoening, wat betekent dat de symptomen geleidelijk aan erger worden. In de beginfase van de aandoening kunnen spierzwakte en -pijn de enige symptomen zijn. Later, als de aandoening erger wordt, kunnen andere symptomen optreden, zoals:

  • Spierkrampen
  • Verlamming
  • Problemen met praten, eten, drinken of slikken
  • Ademhalingsproblemen
ALS is een vervelende en invaliderende aandoening van de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg. De ziekte verlamt de spieren en verandert de manier waarop je ademt, eet en drinkt.

Hoe verloopt als?

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een aandoening die de spieren en de zenuwen aantast. De ziekte begint meestal met kleine spierkrampen of een onhandig gevoel in de handen of de voeten. Na verloop van tijd worden de spieren steeds zwakker en verslappen ze. Dit kan leiden tot moeite met het lopen, praten of ademhalen.

ALS kan dodelijk zijn

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een progressieve neurologische aandoening die spierzwakte en spierverlamming veroorzaakt. In de loop van de tijd kan de ziekte leiden tot ademhalingsproblemen en uiteindelijk de dood. ALS is een verwoestende aandoening. De ziekte komt langzaam op gang en het verloop ervan is onvoorspelbaar. De meeste mensen met ALS overlijden binnen 3 tot 5 jaar na het eerste optreden van de symptomen, maar sommige mensen leveren een lange strijd en blijven leven met de ziekte voor 10 of meer jaar.

Ademhalingsproblemen

ALS kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken. In de laatste fase van de ziekte kunnen patiënten ademhalen met behulp van een mechanische ventilator. Ondanks deze behandeling komen veel mensen met ALS uiteindelijk aan de beademingstoestellen te overlijden.

Behandelingen in de toekomst

Symptomen van ALS kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren snelle spierverwijdering (atrofie), terwijl anderen een langzamere progressie ervaren. Sommige mensen ontwikkelen spierkracht en kunnen de ziekte langdurig controleren, maar deze uitzonderlijke gevallen zijn zeldzaam. Er wordt hard gewerkt aan het vinden van een effectieve behandeling en er is hoop dat er in de toekomst een geneeskunde zal zijn die de ziekte kan stoppen of zelfs genezen.